Vaříme v konvektomatu Retigo - Recepty na Moučná jídla, Česká kuchyně

5. listopad 2009 14.58

Recepty na klasická česká moučná jídla uzpůsobená pro přípravu v konvektomatech české firmy Retigo - Mražené pečivo Rina listové, plněné ovocné knedlíky, Zapékané těstoviny (brambory, žemlovky), české buchty (buchtičky s krémem),  šlehaná těsta (bublaniny, piškoty, korpusy), věnečky z odpalovaného těsta, perník - polotovar Vitana, Natura…

Mražené pečivo Rina – listové

Výrobky rozložíme na vymaštěné smaltované plechy nebo rošty pokryté pečícím papírem a potřeme je rozšlehanými vejci. Necháme rozehřát konvektomat a nastavíme režim horký vzduch, čas 10 minut a teplotu 210°C. Potom teplotu snížíme na 195°C v kombi režimu, vlhkost 20 % po dobu 5 minut.

Plněné ovocné knedlíky

Knedlíky připravujeme bězným způsobem. Použijeme tukem vymazané plné gastronádoby hloubky 20 - 40 mm. Postupujeme stejně jako u houskových knedlíků (parní provoz 95 -99°C), jen čas úpravy snížíme na 10 - 15 minut.

Zapékané těstoviny (brambory, zemlovky)

Jídlo na zapékání si připravíme bězným způsobem, potom jídlo nasypeme do vymaštěných plných nerezových gastronádob hl. 60 - 100 mm. Nakonec směs zalijeme mlékem s vejci. Necháme rozehřát konvektomat a nastavíme horký vzduch, čas 20 minut a teplotu 140°C. U modelů Comfort otevřeme klapku. Po 15-ti minutách doporučujeme otevřít konvektomat a setřít sraženou páru ze spodu gastronádob, což napomůže rovnoměrnému propečení. Potom nastavíme horký vzduch, zvýšíme teplotu na 210°C a ještě 20 minut dopékáme.

České buchty (buchtičky s krémem)

Buchty připravíme obvyklým způsobem. Naskládáme je na tukem vymazané smaltované gastronádoby hloubky 40 mm. Necháme rozehřát konvektomat a nastavíme horký vzduch, čas 13 minut a teplotu 155°C. Potom nastavíme kombinovaný režim, vlhkost 20 %, čas 6 minut a teplotu 170°C. Nakonec ještě zvýšíme teplotu na 180°C v kombinovaném provozu s 20 % vlhkostí a 6 minut dopečeme.

Šlehaná těsta (bublaniny, piškoty, korpusy)

Těsto nalijeme do plechů nebo forem, nejlépe smaltovaných, vymaštěných a vysypaných moukou. Necháme rozehřát konvektomat na 200°C, vložíme plechy, nastavíme provoz horký vzduch, čas 30 minut a teplotu 180°C. Dobu úpravy přizpůsobíme množství těsta na plechu či ve formě. Místo vymazávání plechů můžeme použít pečící papír.

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky nastříkáme na vymaštěné smaltované plechy. Necháme rozehřát konvektomat a nastavíme horký vzduch, teplotu 180°C a čas 20 minut. Během úvodního pečení manuálně přistříkneme vlhkost do pečícího prostoru. Pět minut před koncem pečení můzeme otevřít klapku.

Perník - polotovar Vitana, Natura…

Perníkové těsto zpracujeme podle návodu a nalijeme na smaltované gastronádoby (hloubka 40 mm) vysypané moukou. Necháme rozehřát konvektomat a nastavíme režim horký vzduch, čas 30 minut a teplotu 140°C. Pět minut před koncem pečení otevřeme klapku. Doba pečení je dána množstvím těsta na gastronádobách.

 

U všech technologií je potřeba, aby byl konvektomat rozehřátý nejméně na první popsanou teplotu. Doporučené časy a teploty nemusí vyhovovat každému uživateli, stroje však mají variabilní škálu využití. Může se stát, ze ke stejnému výsledku dojdete volbou dvou různých technologických postupů.

Recepty jsou čerpány z kuchařky pro konvektomaty firmy Retigo