Baristické školení

17. červen 2016 12.00

Ve úterý 14. června a ve čtvrtek 16. června proběhly v našem školicím středisku V Brně semináře na téma přípravy kávy. O čem školení bylo, si můžete přečíst v následujícím článku.

Celodenní školení bylo koncipované tak, aby bylo vhodné pro úplné začátečníky, ale i nadšence do kávy a profesionály z řad restaurací a kaváren.

Cesta kávy z plantáže až po šálek dokonalého espressa

Dopolední část byla věnována spíše teoretickým základům. Povídali jsme si o pěstování a o druzích kávy, o sběru a způsobu zpracování zrn, o cestě z plantáže do pražírny, o pražení a míchání směsí.

Na vzorcích jsme poznávali různé druhy kávových zrn a porovnávali jsme informace uvedené na balení u kvalitních a méně kvalitních káv.

Kávová zrna Kávová zrna

Že správné namletí zrnek je základem přípravy dobrého kávového nápoje, by měl každý barista velmi dobře vědět. Značná pozornost proto byla věnována problematice namletí kávy i samotnému mlýnku (mlecí kameny, nastavení, čištění a údržba). Je totiž rozdíl, zda chcete připravovat espresso nebo filtrovanou kávu. Každý způsob vyžaduje jinou hrubost namletí kávy.

Důležitou roli hraje také kvalita vody. Protože tvoří až 92 % nápoje, má velký podíl na jeho výsledné chuti. Příliš tvrdá voda způsobí, že bude Vaše káva hořká, při příliš měkké vodě bude zase káva více kyselá.

Degustace kávy

Rozhrnout krustu, přičichnout, hlasitě usrknout a vnímat chuť kávy. Mluvíme o tzv. cuppingu. Na odlehčení od teoretického úvodu jsme si vyzkoušeli roli degustátorů. V prvním kole cuppingu jsme porovnávali 100 % arabiku vs. 100 % robustu a výběrovou kávu vs. méně kvalitní kávu. Rozdíly byly opravdu výrazné. V druhém kole jsme degustovali vzorečky káv z nejrůznějších koutů světa - Peru, Keňa, Indie, Costa Rica, Etiopie atd.

Cupping, degustace kávy Cupping, degustace kávyCupping, degustace kávy Cupping, degustace kávy

Cupping, degustace kávy Cupping, degustace kávy

Praxe a malování do cappuccina

Aby nezůstalo jen u teorie a degustování, odpoledne jsme zkoušeli přípravu espressa i cappuccina.

Trénování přípravy cappuccina Trénování přípravy cappuccina
Trénování přípravy cappuccina Trénování přípravy cappuccina

Alternativní metody přípravy kávy

Na závěr barista představil různé alternativní způsoby přípravy kávy - dripper, vacuum pot, aero press, french press. Mluvil o správném namletí kávy pro tento způsob přípravy nebo třeba o ideální době překapávání.

Alternativní metody přípravy kávy Alternativní metody přípravy kávy

Baristické školení

Chtěli byste porozumět kávě? Zajímá vás, jak se připravuje kvalitní espresso nebo jak si udělat dobrou kávu doma? Školení je určeno jak úplným začátečníkům a nadšencům do kávy, tak i profesionálům z řad kaváren, restaurací či jiných provozů, kteří si mají zájem prohloubit svoje znalosti o kávě a chtějí servírovat svým zákazníkům dokonalé espresso a další kávové nápoje.

Jak se přihlásit na školení?

V případě zájmu o školení pro baristy nás, prosím Vás, kontaktujte na info@gastroform.cz nebo telefonicky na 546 223 099.

Co se na školení dozvíte?

Na školení se dozvíte zajímavé informace o pěstování kávy, povíme si něco o odrůdách, jak se liší káva v jednotlivých regionech, jaká káva se hodí na různé typy kávových nápojů. Povíme si o pěstování kávy v různých nadmořských výškách, o metodách sběru a zpracování a jak ovlivňují výslednou chuť vašeho šálku espressa. Vyzkoušíte si degustaci kávy a naučíte se připravit kvalitní espresso i cappuccino.

 

Fotogalerie z prezentace 14. 6. 2016 pro uzavřenou skupinu lidí

Školení kávy 14.6. Školení kávy 14.6.Školení kávy 14.6. Školení kávy 14.6.

Školení kávy 14.6. Školení kávy 14.6.

  • Dezinfekce - Dezinfekce na ruce, bezoplachová dezinfekce na povrchy a dezinfekční mýdlo
  • Nerezový nábytek - Nerezový nábytek pro gastro provozy - pracovní stoly, dřezy, mycí stoly, nerezové regály